Thursday, April 21, 2011

Money Management Style MamaFaris..(dah mcm article dlm magazine je..ahaks)..

entry ni lebih menjurus kepada cara2 mama manage duit gaji dan mencari extra income..duit tak kan dapat tanpa usaha..faris kena ingat tu..mama percaya Allah dah tebar rezeki seluas2nya dan kita kena rajin untuk dapatkan rezeki tu..bukan dengan goyang kaki atau join MLM (multi level marketing)..faris: say no to MLM!!!


mama kerja in construction field..dengan private company..gaji takde la banyak..tapi serius dari 1st salary yang mama dapat, mama selalu doa mintak cukup sampai hujung bulan..banyak atau sikit tak kisah janji cukup sampai hujung bulan..tak nak tengah bulan dah sesak takde duit..kang ada kes gali lubang tutup lubang..hehehe..

lagi 1, mama rasa menjadi tanggungjawab sebagai anak bagi duit bulanan pada nenek keramat..biasala memula nenek tak nak..takut mama tak cukup duit..mama cakap selain nak bantu perbelanjaan seharian, mama nak keberkatan dalam setiap rezeki yang mama dapat..bila faris dah kerja jangan lupa bagi mama belanja bulanan RM1k tau..agaknya lagi 20 tahun setakat RM1k dapat beli apa ek..ermmm..tak cukup mama up lagi ye..huhuhu...

uih..intro panjang berjela2 plak..sorry..sorry..ok ni style mama manage duit gaji yang tak seberapa tu..


1. Priority
- biasanya bila dah withdraw gaji..mama dah siap2 list down apa yang perlu mama bayar dulu..

- let say; macam segala installment, insurance, hutang2 lain, duit kutu, baby sitter faris, nenek keramat etc..alaa...perkara basic yang kena settled first..semua orang tau..

- installment or hutang2 kalau di carry forward memang cekik leher sendiri nih..rugi oo..dah la bulan berikutnya kena bayar double..kena interest lagi..membazir duit..dah le duit cukup2 je..

- duit poket  bergantung kepada tahap kebuluran mama..kalau kebulur mau lebih RM10..kalau tak..tak sampai RM5 pon..beli pau 3bijik + air baru RM2.20..tu yang mama slim je..ahaks

- fuel plak takleh nak budget sangat sebab bergantung berapa kilometer mama merayap selain pergi balik kerja dari shah alam - klang..tapi selalunya mama spend RM200..vios sangat jimat..terima kasih abah...muah sampai lebam..

- tol plak kalau dah lambat kena la RM4..kalau tak RM1.20 je..tapi kebiasaannya semedang lambat..wakakakaka..


2. Value for money
- kalau groceries mama selalu beli dekat 1 supermarket ni je..sejak dah ada family mama agak peka dengan harga barang yang selalu dibeli..

- barang basah beli kat pasar malam or pasar borong sudahhh..beli ikan + sayur banyak2 untuk seminggu..seafood lain kekadang je..mahal sangat..

- pernah mama gatal kaki tangan pegi supermarket lain..beli barang yang selalu mama beli..okey.. ada yang mahal ada yang murah..end up bila nak bayar dah over budget..hahhhhh??????????tobattt....

- style ni memang value for my money sebab:

a. bila selalu shopping situ..mama dah tau naik turun harga barang..kalau murah beli lebih..kalau mahal hold dulu kalau tak terdesak..contohnya keperluan faris macam susu or drypers kalau time tu mahal abah beli kat speedmart or supermarket lain bila dengar ada discount..

b. supermarket favorite mama ni kecik sikit..so mama dah hafal kat bay mana barang2 yang mama nak cari..kalau supermarket yang besar2 kena banyak berjalan..confirm dari mata terus tangan capai ntah-hape2-barang masuk trolley..yang paling besh mama leh skip dari lalu bay yang jual kopok and sweet..kang faris plak yang shopping..no way..nehi kabi nehi..

c. bayar with cash or debit card ye faris..no credit card please..

d. not only value for money but also reduce my time for shopping..dah target nak beli apa then terus sumbat faris masuk trolley then rempit cari barang then bayar then balik to prepare dinner..hehe..cepat kan..mama agak2 la kan most of people will spend about 2-3 hour for shopping groceries only..westing time lor..mama pernah kije kat hypermarket giant sek13 tu ye faris..fakta bukan auta ni..


3. Daily expenditure note
- tiap2 hari mama tulis apa saja benda yang dibeli dalam buku nota comel mama..dari awal bulan sampai akhir bulan..

- bunyi macam renyah tapi percaya la sangat seronok + teruja + tak percaya + terlopong + tension + 'makan roti lor'..bla..bla..bila tengok total expenditure per month..hehehe..

- selalunya mama tersasar jugak (jujur nih)..kadang2 ada perkara tak dijangka perlu diselesaikan dengan duit..keadaan ni jugak bole buat budget kita lari...

-tapi percayalah sayang..at the end of the day kita tak kan merungut mana pergi duit kita..padahal buat2 lupa yang kita dah shopping melebihi had sewajarnya..kan..kan..kan..tak mo la jadi kes perbelajaan isi rumah melebihi had..

4. Personal saving
- tak ada specific amount yang mama tetapkan masuk dalam account every month..selalunya bila total expenditure dah release baru tengok balance..

- mama bahagi kepada beberapa account yang mama ada (banyak account macam la banyak duit..) pernah mama bank in RM10 je..takpe janji simpan..senang cakap berapa yang ada, mama simpan..takde paksaan..duit mama suka hati mama la kan..ahaks..

- mama main kutu..1nama dengan gang2 nenek keramat and 1nama dengan gang2 IPD shah alam..duit ni kalau tak belanja makanya harus terus masuk account..

5. Avoid Debt
- bila mama terkinja2 nak beli perabot ke beli kitchen appliance yang gabak, abah mesti suruh kumpul duit dulu..jangan amalkan beli secara hutang..bila campur dengan interest dah jadi mahal..rugi lagi..

- tapi ada gak yang mama beli hutang..huhu..kes tak cukup duit tapi benda tu memang perlu..duit dah lebur jadi 'dinding ngan bumbung'..sob..sob..

- sejujurnya mama beruntung sebab abah banyak keluar duit dari mama..sejak awal kawen abah dah buat rules..abah 60% and mama 40%..apa2 perbelanjaan kongsi sesama..suka..suka..

6. Extra income
- ni saja suka2..kot leh tambah pendapatan yang tak seberapa tu..mama terfikir2 apa yang mama boleh buat untuk dapatkan extra income tanpa abaikan family..

- MLM???no way!!!ouh ya mama tak pernah miss entry blog pokcik aidid ni..mama silent reader je cukup..janji dapat manfaat pasal Say No to MLM..banyak cara nak cari rezeki halal dari join MLM ni..

- so akhirnya mama try buat online shop jual kain and sambil2 tu ambil upah jahit baju..ermm..ni je kemahiran yang mama ada..yang penting mama enjoy..

- sambutan ada tapi kena betul2 tidy up marketing plan mama..abah belikan laptop supaya mama dapat check online blogshop mama tu selalu..ouh cinta abah banyak2..insyaAllah bila product baru sampai mama buat betul2..

************************

setakat nih..ini je yang mama amalkan untuk manage duit..sangat tak bagus hidup bertuhankan duit..jangan biar duit kuasai diri kita..kita yang berkuasa ke atas duit..kita yang tentukan mana duit tu pergi..

tak semestinya duit sikit hidup susah and duit banyak hidup senang..pokok pangkalnya kena ada kab ba ra kab ta nun = KEBERKATAN..kalau ada keberkatan, RM50 itu lebih nikmat dari RM50k..

faris sayang...kita kena belajar bersyukur dengan apa yang Allah bagi..kalau Allah bagi lebih, gunakan ke arah kebaikan..doa mama semoga setiap rezeki yang kita perolehi adalah milik kita dan halal untuk jadi darah daging kita...

note: sangat indah tengok faris tido tenganga..hahaha..sampai menitik air mata mama..ye gelak dalam tangis..

4 comments:

The Queen @ Widelia said...

baguihh.. teringat daku suke kumpul resit tuk buat total weekly.. hahahahaa kadang2 keje 'gila' ni selalu buat kita berada kat atas batas yg betoi...

Intanaziela said...

ina....jumpa blog ina..hahahah ina ambil upah menjahit ke? boleh la azila hantar tempahan baju..boleh la..boleh la...

cerita mama said...

lina: yurp betul..mcm aku suka simpan semua resit..mlm sblom tdo tulis dlm note comel..mcm renyah tp aku still bole control duit keluar masuk..ermm ko mmg suka buat kerja gila..ahaks..

cerita mama said...

azila..haah saja suka2 ambil tmphn..sila tempah kalau sudi..org nk bg rezeki tu..hehe